CIKK
Étteremnyitás járvány idején – 101 Bistro
– Keve Márton, tulajdonos, séf, 101 Bistro
Keve Marci és tulajdonostársai a Covid-lezárások közepén fogtak étteremnyitásba. Olvasd el a Marcival készült interjúnk a 101 Bistroról!
Az utóbbi hónapokban a különleges helyzet miatt sokkal többet kell otthon kávéznunk – olyan fanatikusoknak is, akik kávézóról-kávézóra járnak általában a legjobb ízekért. Bár most még inkább ajánljuk, hogy járjatok kávézókba és kapjatok fel elvitelre egy-egy kávét – ezzel is támogatva őket – de szerettünk volna segítséget adni ahhoz, hogyan tudjátok magasabb szintre emelni az otthoni kávézást. Ez egy külön műfaj, amiben szintén nagyon sokat lehet tanulni. Ráadásul a legtöbb kávézó szemes kávét, különböző kiegészítő eszközöket is kínál, így azzal is tudjátok őket segíteni a fennmaradásban, ha ezeket náluk szerzitek be.
Tóth Sándort (Bányai By Beans, A Kávé Háza), és Antalóczy Györgyöt (Flow Coffee) hívtuk segítségül, ők mesélnek arról, mitől lehet az otthoni kávézás izgalmasabb élmény annál, hogy reggel gyorsan felhörpintesz egy eszpresszót!
A legtisztább íz- és karakterfelismerést a cupping módszerek adják, nem mellesleg a legegyszerűbb és legkisebb eszközigénnyel alkalmazhatók. Ehhez Sanyi egy egyszerű és követhető formát ajánl nektek otthonra.
Ha french presst használunk, a szűrőt nyomjuk le és töltsük ki az italt. Rengeteg french press beszerzési forrás van, ha olcsóbb, de jó megoldást keresünk a négybetűs skandináv bútoráruházban könnyedén beszerezhető több méretben.
Aki a fenti filteres, hosszú kávé szűrt változatát kedveli, V60, Kalita, Chemex és egyéb gyártók eszközeit választhatja. Amire nagyon kell figyelni az a filter papír minősége. Sajnos rengeteg papírt találni, ami kifejezetten rossz mellékízt ad a kávénak. Emiatt szoktam időnként filter tesztet csinálni, hogy az aktuálisan hozzáférhető filtereket leáztatom forró vízzel és néhány perc után megkóstolom a vizet. Csuda meglepetések érik az embert, hogy milyen szörnyű papír ízek kerülhetnek a kávéba.
Otthoni használatra kifejezetten kedvelem az AeroPress névre hallgató eszközt, mert elképesztően széles a felhasználó mozgástere adagolás, szemcse használat, áztatási idő, gravitációs, vagy préselt brewing tekintetében.
A kotyogótól sem kell idegenkedni, vásároljunk jó kávét, kerítsünk jó vizet, melegítsük alaposan elő az eszköz kávé nélkül, majd tegyük a helyére a filtert és készítsük el a kávét. Tehát ne álljunk neki hideg eszközzel és hideg vízzel kávét készíteni.
Komolyabb speciality kávézókban bőséges kávéválasztékot találunk és meg is őrlik, ha nincs otthon kávéőrlőnk.
Természetesen még tucatnyi megoldás létezik a POD-os, kapszulás, vagy különböző kávégépek, de ezek használatához különösebb tanácsokkal talán nem kell szolgálni.
Egyetértek Sanyival abban, hogy a cupping módszerrel lehet a legtranszparensebb italokat inni. Az ő javaslatát azzal egészíteném ki, hogy azért is jó az ő módszere, mert ez viszonylag megbocsátó az őrlemény minőséggel szemben, elég egy egyszerűbb, pár tízezer forintos elektromos és kézi őrlő hozzá.
A bezártság időszakában sokan megtanultak otthon, minőségi kovászos kenyeret sütni, ami sokkal jobb mint a boltban kapható tömeg termékek nagy része. Hasonló módon megtanulni minőségi kávét készíteni és kóstolni ugyanilyen jó elfoglaltság lehet, az otthonunkban kiérezni a kávé fajtára és termőterületére jellemző ízeket új élmény. Viszont ahogy a kovász nevelgetésénél, itt is van néhány alapfeltétel, melyekre figyelni kell:
És végezetül, ne féljünk kérdezni a tapasztaltabbaktól, akik ezen az úton előttünk járnak. Sok zsákutcától menthetnek meg minket, bár néhány zsákutcába érdemes betérni már csak a tanulás kedvéért is!