
22. téma: Brandépítés termékkel
The Bridge Bio Hungary
Rosenstein Vendéglő
A téma szakmai partnere:
Szauer Judit
/ Gasztro PR
A Házimenzától az emberek nem csak segítséget, hanem feladatot is kaptak az ingerszegény karantén-hétköznapokban. Saját kreatív projektként élhették meg a receptek kidolgozását, fotózását, feltöltését. Azt a visszajelzést és elismerést, amit a négy fal között maximum a családtól kaptak meg, most ezrek adtak meg nekik. A legelhivatottabb tagok számára a Házimenza életforma lett a korlátozások idején, folyamatosan töltötték fel a közönségkedvenc recepteket és folytattak aktív beszélgetést a többi felhasználóval.
Hozzávalók
– 250 g liszt
– 3 banán összetörve
– 100 g cukor
– 10 g vaníliás cukor
– 12 g sütőpor
– 2 tojás
– 125 g vaj
– 50 g kesudió
– 50 g mandula
– 50 g összevágott sárgabarack
– 50 g vörösáfonya
Elkészítés:
Összegyúrni, ha kicsit híg, akkor még lehet hozzá lisztet adni. Ha túl tömör, akkor még egy banánt belegyúrni.
Ízlés szerint étcsokoládét lehet még hozzáadni.
Kivajazott és lisztezett formában a tetejébe egy hosszában félbevágott banánnal és szeletelt mandulával megszórva lehet díszíteni.
180 °C fokon 40-45 percig szoktam sütni.
Hozzávalók
– 20-25 dkg spagetti (étvágytól, kapacitástól függően)
– 8 dkg húsos szalonna (pl: kolozsvári)
– 1 evőkanál olívaolaj
– 2 tojás
– 1 maréknyi reszelt parmezán
– frissen őrölt bors
Elkészítés:
Ezzel nem megy el az ebédidő!
Vizet forralok a tésztához, addig felkockázok egy darab húsos szalonnát, és egy tálban felverek két tojást meg reszelek egy nagy marék parmezánt. A két utóbbit összekeverem (a tojást és a sajtot).
A lobogó vízbe dobom a spagettit, egy serpenyőben közepes lángon elkezdem pirítani a szalonnát egy evőkanálnyi olívaolaj társaságában.
Amikor a tészta megfőtt, a serpenyőbe szedem a szalonnára, ami alatt a lángot elzártam.
Megszórom frissen tört borssal, jól összeforgatom, szedek hozzá a tészta főzővizéből egy szűk merőkanálnyit, majd ráöntöm a tojással elkevert parmezánt és alaposan átkeverem, amíg a szalonna zsírja, a víz és a tojás egyenletes állagú, selymes szósszá nem áll össze.
Kész!
Frissen, borssal és reszelt parmezánnal megszórva fogyasszuk!
Hozzávalók
– 2 teáskanál szezámolaj
– 2 salotta vagy 1 nagy vöröshagyma
– 1 jalapeno paprika
– 2 tk frissen reszelt gyömbér
– 2 nagy gerezd fokhagyma
– 1 konzervnyi édesítő nélküli kókusztej
– 1 marék koriander
– 40-50 dkg pucolt garnéla
– 1 tk frissen reszelt lime-héj
– 1-2 tk lime-lé
– 1 tk barnacukor
– 1-2 tk halszósz
– jázminrizs kifőzve
Elkészítés:
A szezámolajat felhevítjük, hozzádobjuk az apróra vágott salottát és a jalapenot, sózzuk, majd addig pirítjuk amíg barnulni nem kezd, azután adjuk hozzá a gyömbért és a fokhagymát is
Öntsük bele a kókusztejet és a koriander felét, sózzuk és hagyjuk gyöngyözni pár percig, hogy az ízek összeérjenek
Keverjük hozzá a rákot, a lime levét/héját és a halszószt, és addig főzzük, ameddig a garnéla szép rózsaszín nem lesz. Kóstoljunk! Utólag a lime-mal és a halszószal ízlés szerint még fűszerezhetünk.
Tálaljuk a rizzel, korianderrel és lime szelettel!
Olvass bővebben a témáról itt…
KARANTÉNBAN SZÜLETETT KÖZÖSSÉG
A tavaszi korlátozások a járványhelyzet következtében mindenkit váratlanul értek, a hétköznapok gyökeresen változtak meg egyik napról a másikra. Felértékelődtek a közösségek, amelyek védőhálót jelentettek, és segítséget nyújtottak a helyzet kezelésében. A Nosalty az online térben teremtett új gasztroközösséget. A Házimenza baráti beszélgetésnek indult, majd pillanatok alatt vált több tízezer ember kedvenc Facebook csoportjává. Az online kezdeményezés sikere nem csak azon múlt, hogy itt bárki kért, azonnal segítséget, ötleteket kapott az otthoni főzéshez, kellettek hozzá a csoportot folyamatosan mozgásban tartó lekes tagok és a rendkívül elhivatott szerkesztők. Munkájuknak köszönhetően a Házimenza az egyik legszerethetőbb felület lett a járvány első hulláma alatt.
Alapvető tapasztalat, hogy a legjobb buli mindig a konyhában van, de ha egy szükséghelyzet miatt szorulunk oda, akkor egyáltalán nem garantált a parti hangulat. Hogy mégis a legjobbat lehessen az ilyen szituációból kihozni – még azok számára is, akik nem kikapcsolódásként, esetleg művészetként tekintetnek a főzés-sütésre –, egy organikusan alakuló online gasztro-közösség nagy támaszt tud nyújtani. Megindulhat az eszmecsere, a karantén-szakácsok segítséget, tippeket és visszajelzéseket kaphatnak.
A virtuális önképző-körök gyorsan lesznek népszerűek, de könnyen ki is fulladhatnak, ha nincs mögöttük olyan szerkesztői csapat, ami biztosítja a minőséget, megadja a tartalmak irányát és újabb és újabb ötletekkel pezsdíti fel a csoport életét. A Nosalty Házimenzája nagyszerű példa arra, hogyan lehet egy karanténban született Facebook csoportot hatékonyan működtetni, és ezzel valós megoldást adni egy aktuális problémára.
„Dobjunk az embereknek mentőövet, adjunk inspirációt és olyan tartalmat, ami konkrét, kézzelfogható segítséget jelent.”
A Nosalty egy olyan közösségi gasztro portál, ahol a szerkesztett tartalmak mellett kezdetektől fogva a kipróbált felhasználói receptek adják a felület gerincét. Amikor az oldal főszerkesztőjéhez, Hering Andráshoz eljutott márciusban a hír, hogy a járványhelyzet miatt bezárkózik az ország, egyből azon kezdett el gondolkozni, hogyan tudnának segíteni a felhasználóiknak, olvasóiknak ebben az új helyzetben. A portál csapata azonnal látta, hogy nem az extra recepteké és az élményfőzésé lesz a főszerep, hanem az olyan kézzelfogható megoldásokat keresik majd az emberek, amellyekkel hatékonyan tudják megoldani a mindennapi főzést. Harminc perc alatt elkészíthető ételekben, valamint olyan receptekben gondolkodtak, melyekkel okosan fel lehet használni a járvány-pánik miatt felhalmozott tartós élelmiszereket.
A Házimenzát nem statikus rovatként képzeltek el a szerkesztők, úgy érezték, hogy sokkal nagyobb potenciál van egy élő és aktív tudásmegosztásra fókuszáló közösségben, amit jól átgondolt témák mozgatnak. A Nosalty receptmegosztó felülete túl bonyolult és lassú lett volna ahhoz, hogy egy szélesebb közönséget bevonjanak a szerkesztésbe, ezért egy Facebook csoport létrehozása mellett döntöttek. Nem volt még ebben tapasztalatuk, és kicsit tartottak tőle, hogy ez az új felület hogyan funkcionál majd a portál mellett, de gyorsan kellett dönteni, ezért belevágtak. Gyakorlatilag elsőként jelentek meg a sok hasonló kezdeményezés között, így a baráti meghívók kiküldése után futótűzként terjedt a Házimenza csoport híre. Egy hét alatt már tízezer tagot számlált a közösség, ami nagy felelősséget is jelentett az adminok számára.
„Projektet kaptak az emberek. Kimentem a piacra, főzőcskéztem, a feleségem megette, én pedig fotózgattam órákat.” – Járai Márk zenész, aktív Házimenzás
Az első napokban baráti közösségként működött a Házimenza, de a sok új csatlakozó miatt a Nosalty egész csapatát be kellett vonni az admin-feladatokba. A szerkesztők a napi munkájuk mellett reggeltől estig dolgoztak a csoporton is, de András azt mondja, minden befektetett óra maximálisan megérte. A Házimenzától az emberek nem csak segítséget, hanem feladatot is kaptak az ingerszegény karantén-hétköznapokban. Saját kreatív projektként élhették meg a receptek kidolgozását, fotózását, feltöltését. Azt a visszajelzést és elismerést pedig, amit a négy fal között maximum a családtól kaptak meg, most ezrek adtak meg nekik. A legelhivatottabb tagok számára a Házimenza életforma lett a korlátozások idején, folyamatosan töltötték fel a közönségkedvenc recepteket és folytattak aktív beszélgetést a többi felhasználóval.
A csoport a tavaszi csúcsidőszak alatt napi 20-30 új tartalommal futott, amit Andrásék úgy tudtak hatékonyan kézben tartani, hogy már az induláskor kialakítottak egy könnyen átlátható szabályzatot és kritériumrendszert. Fontos volt, hogy a beküldött receptek kellően részletesek legyenek, tartalmazzák a pontos alapanyagokat és mennyiségeket, és a kapcsolódó vizuális anyagok is elérjenek egy alap szintet. Ezek segítségével tudták biztosítani, hogy a csoportba csak minőségi receptek, fotók és videók kerülhessenek fel, és a csoporttagok ne csalódjanak. Időnként nem volt könnyű visszautasítani egy-egy lelkes tagot, aki hiábat töltött órákat a fotózással, a képei mégsem ütötték meg a csoport által elvárt színvonalat. Andrásék ilyenkor igyekeztek segítséget nyújtani a felhasználónak, és tanácsokat adni a következő fotózáshoz.
„Számomra sikertörténet, hogy a karantén helyzetből egy működő és közkedvelt projektet sikerült létrehozni”
A Házimenzát május közepétől egészen június végéig élő videókkal tették még izgalmasabbá a Nosalty Instagram profilján, ahol hírességek jelentkeztek be a konyháikból, és mutatták be a kedvenc receptjeiket. A közösség ezzel még jobban megerősödött: a live műfajnak köszönhetően a felhasználók azonnal kapcsolódni tudtak a tartalomhoz, kérdezhettek, reagálhattak. A felhasználók megtapasztalhatták, hogy mindenki hasonló helyzetben van, és egy közszereplőnek is éppen olyan probléma megoldani napról-napra a menüt, mint bárki másnak.
A Nosalty felületén eközben új rovat épült a csoport mellé: a csapat kifejezetten a Házimenza igényeihez igazodva készített videókat, recept anyagokat, életmód cikkeket. Ezek a tartalmak kiegészítették a csoportban felhalmozott tudást, és reflektáltak az ott felmerülő témákra. A portál és a csoport akkor kapcsolódott igazán össze, amikor elindult a Házimenza Receptverseny, amihez már a Nosalty felületén kellett beküldeni recepteket.
Andrásék a Házimenza első időszakában nagyon ügyesen kezelték a tartalmakat és a közösséget, ezzel elérték, hogy a népszerű Facebook csoportot az emberek összekössék a Nosalty márkanévvel, egy nagyon friss és pozitív érzetet kapcsolva hozzá. A Nosalty segített egy nehéz helyzetben – nem csak főzni, hanem a felszínen maradni is – és ezt az emberek nem felejtik el. A Házimenza egy olyan közönség aktív és kedvelt terepe lett, amely tagjait nem feltétlen értek volna el a klasszikus Nosalty felülettel és tematikával. A merész döntés, hogy a Facebookon induljanak el az ötlettel, meghozta gyümölcsét.
Mára egyértelmű lett, hogy a csoport akkor válik aktívvá igazán, amikor a korlátozások miatt megnő az igény rá, a nyári lazítás után most éli újabb reneszánszát a felület. Dübörög a Házimenza live második évada, és egyre-másra kerülnek fel újabb és újabb receptek a csoportba; természetesen karácsonyi receptekből sincs hiány. A Házimenza létjogosultsága vitathatatlan, az viszont a Nosalty csapatán áll, hogy hagyják-e organikus formában működni tovább egy csoport keretein belül, vagy lépnek egy nagyot, és professzionális szintre emelik a portáljukon.
The Bridge Bio Hungary
Rosenstein Vendéglő
A téma szakmai partnere:
Szauer Judit
/ Gasztro PR
Élő Bolygó Gazdaság
Varga Sándor
Villa Kabala – Szigliget
Almalomb – Hosszúhetény
A téma szakmai partnere:
Galambos-Parti Regina / Bakancslista Magyarország