22. téma: Brandépítés termékkel


The Bridge Bio Hungary
Rosenstein Vendéglő
A téma szakmai partnere:
Szauer Judit / Gasztro PR
Van, aki megtalálja magát egy termékben, míg más a termékeiben adja saját magát. Rengeteg módja van, hogy mit és miként értékesíthetsz, de egy biztos, ahhoz, hogy sikeres kereskedő lehess, meg kell találnod a megfelelő minőségű, a személyiségedhez, hitelességedhez legjobban illeszkedő terméket. Első történetünkben azt mutatjuk be, hogyan lehet egy jól kiválasztott termékkör által kiteljesedni és a szakma úttörőjévé válni. Második példánk azt szemlélteti, hogy évtizedes vendéglátással kapcsolatos tudás és családi brand hogyan ölthet testet egy kereskedelmi forgalomba hozható árucikkben.
The Bridge Bio Hungary
The Bridge Bio Hungary
Vida Krisztián, foodbróker

Vida Krisztián az ISH Food Kft egyik tulajdonosaként közel húsz éve kiemelt szereplője az organikus piacnak. Családi indíttatása és az ebből táplálkozó érdeklődése vezette el 2002-ben a növényi italokhoz, ez a termék azóta is meghatározza munkáját, ebben tudott kiteljesedni, megtalálta benne önmagát. Munkájával megteremtette itthon a növényi ital kategóriáját, ma már startupok, termelők, kisebb és nagyobb cégek állnak az ajtaja előtt, hogy segítségével a magyarországi, és több európai ország piacára is bekerülhessenek a termékeik. Saját cégének mindeneséből két évtized alatt nemzetközi foodbrókerré vált.

The Bridge Bio Hungary
Vida Krisztián “Kiki” a családjából hozott értékek mentén már egészen fiatalon is kereste itthon az organikus és bio termékeket. Nehezen talált olyan élelmiszereket, amik megfizethető áron megfelelő gazdaságból származnak vagy igazán finomak. Eleinte belföldön kereste a minőségi árukat, később végigkóstolta az európai piacokat is. Egy olaszországi élelmiszer-kiállításon, a rengeteg csillogó stand között bújt meg a legszerényebb pult, ahol a The Bridge Bio növényi italokat kínáltak. Kikiék megkóstolták őket, és azonnal tudták, hogy ez az a termék, amit keresett, olyan, aminek jelentős szerepe lehet a 21. század táplálkozási szokásainak változásában.
The Bridge Bio Hungary
The Bridge Bio Hungary
Az olasz családi vállalkozás által egy kis olasz faluban az ott található forrásvíz felhasználásával készített, száz százalékban organikus alapanyagokat és összetevőket tartalmazó italokban, desszertekben és főzőkrémekben Krisztián azonnal megtalálta azt, amit keresett. Egy új termékkategóriát, amivel Magyarországon szinte elsőként tud betörni a tudatos fogyasztók piacára. Kijelenthető, hogy Krisztián tevékenysége is kellett ahhoz, hogy a növényi ital ma már megkerülhetetlen, minden valamirevaló kávézóban, étteremben, boltban megtalálható.
The Bridge Bio Hungary
The Bridge Bio Hungary
„A magyarok jól és jót akarnak fogyasztani.”
Magyarországon éves szinten ötszáz millió liter tej fogy, egyértelmű volt Kikiék számára, hogy az állati eredetű tej mellett az organikus növényi italokban hatalmas potenciál van. Meggyőződése volt, hogy a piac hamar átalakul, és az általa csaknem elsőként forgalmazott növényi ital fogyasztásának aránya, ami ma már a nulláról tíz százalékra nőtt, pár évtized múlva jelentős részt fog kihasítani a teljes értékesítésből, sőt egyszer meg is fogja haladni az állati eredetű tej eladását.
The Bridge Bio Hungary
The Bridge Bio Hungary
The Bridge Bio Hungary
„Mindenkinek van szuperereje.”

Kiki First vérbeli kereskedő, ahogy ő nevezi magát: foodbróker. A The Bridge Bio organikus növényi italokkal és a kategóriához kapcsolódó egyéb termékekkel érte el első sikereit a magyar piacon. Azóta több magyar fejlesztésű terméket juttatott el multikba és nemzetközi piacokra. Jelenleg a csupán 16 alkalmazottal működő cége 1,6 millárd forintos forgalmat generál úgy, hogy az általa képviselt három termékcsaládban rétegcikkeket értékesít. Jó érzékkel nyúl a dolgokhoz, a privát életét is jelentősen meghatározó kundalini jóga eszmerendszerét igyekszik maximálisan kivetíteni a kereskedelmi tevékenységére is. Szerinte minden embernek megvan a maga szuperereje, megfelelő önfigyeléssel mindenki megtalálhatja a saját útját, azt, amiben a legtökéletesebbet tudja alkotni. A The Bridge Bio italok itthoni sikere egyértelműen Kiki és ügyvezető társa, Czvitkovics Zsolt tevékenysége miatt alakulhatott ki.

The Bridge Bio Hungary
The Bridge Bio Hungary
„A mindenmentesben van a minden.”
Több év kellett ahhoz, hogy igazi sikert érjen el az általa forgalmazott termékekkel. Az egészséges életmód, a tudatos táplálkozás szerepe megnőtt a mindennapokban, Kiki így a kereskedőket is könnyebben meg tudta győzni, hogy árusítsák a The Bridge Bio termékeket, amelyek azon túl hogy bio minőségűek, ár-érték arányban verhetetlenek és egyéb pozitív élettani hatásai vannak (gluténmentes, GMO- és tejmentes, vegán, stb.). A növényi italok népszerűségének növekedésével a nagy multikhoz, hipermarketekhez és diszkont láncokhoz is be tudta listázni a The Bridge Bio termékeket. Mára egész Magyarországot behálózó kereskedelmi láncot épített fel Zsolttal karöltve. A siker oka nemcsak a termék, hanem a magas szintű szolgáltatás is, amit a forgalmazó nyújt a cégeknek.
The Bridge Bio Hungary
The Bridge Bio Hungary
„Az én termékeim szexik.”
A The Bridge Bio ma már egy könnyen eladható termék, neve van a piacon, amiért keményen meg kellett dolgozni. A konkurens nagy multinacionális vállalatok marketingre költött költségvetéséhez képest kifejezhetetlenül alacsony büdzséből gazdálkodott, inkább a humor, a lendület és a gerilla-marketing módszerek vitték előre a termékeit. A vegán, a mentes, a bio étrend az elmúlt években népszerű lett, a laktózérzékenység egyre több embert érint, többen választják az egészségtudatos megoldásokat, és ezzel együtt az általa forgalmazott termékeket is. Az edukáció is fontos a cége számára, jógaórák, rooftop események, lakóautós promóciók futnak a nevük alatt. Ha egy áru olcsó és jó minőségű az szuper, de attól válik igazán elkötelezetté valaki egy termék kapcsán, ha élményt is társíthat hozzá.
The Bridge Bio Hungary
The Bridge Bio Hungary
Rosenstein Róbert és Rosenstein Tibor
Rosenstein Vendéglő
Rosenstein Róbert, tulajdonos

A Rosenstein név több évtizedes brand a magyar gasztronómia világában. Bármilyen új dologba kezd a tulajdonos a jól csengő név alatt, az nagy biztonsággal sikeres lesz. A vendéglátós dinasztia legfiatalabb tagja, Rosenstein Róbert számára fontos az innováció, így felmérve a piaci környezetet megvalósította régi álmát, és a termékértékesítés irányába is nyitott a családi céggel. Étterem, kifőzde, cukrászat, farm, drive-in pop-up street food, termékértékesítés: a Rosenstein família sosem volt rest, ha újításról volt szó, vagy válaszokat kellett adni váratlan helyzetekre. Minőség, tradíció és a vendégeik, vásárlóik töretlen bizalma a tevékenységük és egyben a sikerük alapja.

Rosenstein Vendéglő
Rosenstein Vendéglő
„Egy sziget vagyunk a magyar palettán, kicsit mindig újjászületünk.”

Rosenstein Tibor több budapesti legendás vendéglőben dolgozott, majd közel 30 évvel ezelőtt a Keleti pályaudvar mögötti kis utcában nyitotta meg azt a kifőzdét, ami köszönhetően a szorgalomnak, legendás vendégszeretetnek és a kimagasló minőségű vendéglátásnak a mai gasztro birodalom bázisa lett. Ma már fia, Róbert, mint igazi vendéglős a konyhán és a vendégtérben dolgozik, valamint az ő nevéhez fűződik az új ötletek, fejlesztések, a folyamatos megújulás menedzselése a 25 éves vendéglőben.

Rosenstein Vendéglő
Rosenstein Vendéglő
„Nem akartam, hogy gyárrá váljunk.”
Róbert 1996-ban beállt apja mellé a Rosensteinbe, amit családi vendéglőként aposztrofál. A rokonsági viszonyon túl családi, mert a nagyszülőktől kezdve a gyerekeken át a különleges étkezési igényekkel rendelkező szülők is bőven tudnak válogatni az étlapról. Róbert felismerte, hogy úgy tudja megtartani a Rosenstein szerethetőségét, ha vigyáz a magyar közönségére. Nem akart ételgyárrá válni, nem akarta turistákkal feltölteni a helyet; sokkal nagyobb kihívást és motivációt lát a magyar vendégek kiszolgálásában.
Rosenstein Vendéglő
Rosenstein Vendéglő
„A fatert mindhova rányomom – mint a KFC az alapító bácsi arcát.”
A Rosensein brand a sajátmárkás termékekkel teljesedett ki. A régebben megjelent szakácskönyv, az étteremben is gyakran kínált pálinka sikere ösztönözte Róbertet, hogy ezeket a vendégek számára árusítsák is. Ezen gondolat mentén egyre több olyan terméket fogalmazott meg, ami kikerülhet a polcokra: szörp, lekvár, paprikakrém, kávé sör és nemrég olasz tészták követték az előbbieket a Rosenstein-éléskamrában. Olaszországban található sok olyan vendéglátó, ahol a saját kézműves termékek egészítik ki a hely alapszolgáltatását, ennek mintájára jelentek meg a termékek a Rosenstein egyik központi részén.
Rosenstein Vendéglő
„Világ Rosensteinjei, itt vásároljatok!”
A kiugró kereslet és a tavaszi zárás együttese megérlelte a gondolatot egy webshop indítására, ahol a már meglévő termékek mellett majd az újabb fejlesztésű élelmiszereket, iparcikkeket is árusíthatja. Kommunikációs humorára jellemző, ahogy a földkerekség összes Rosensteinjét felkereste, hogy tudassa: náluk kapható a családi névvel ellátott bevásárló táska, olivaolaj, delikát termékek kiváló minőségben, és érdemes lehet számukra a karácsonyt ilyen meglepetésekkel felturbózni. A webshop beindítása nyomán Róbert esélyt lát arra, hogy a Rosenstein külföldön is megvesse a lábát.
Rosenstein Vendéglő
Rosenstein Vendéglő
„Rosenstein to go – de miben?”
A Rosensteinben korábban is létezett elviteles műfaj, javarészt a karácsonyi időszakban volt hangsúlyos. A COVID-járvány során azonban jelentősen fejleszteniük kellett a logisztika mellett a csomagolástechnikán is. A fenntarthatóság elve mentén keresett Róbert olyan beszállítót, ami egyrészt megjelenésében is tudja képviselni a rosenstein-minőséget, de a környezetvédelmi szempontoknak is minél jobban megfelel. Jelenleg műanyagba tálalnak, de ezt mihamarabb szeretnék fenntarthatóbb csomagolásra cserélni.
Rosenstein Vendéglő
„A webshop lehetősége még inkább beindította a fantáziámat.”
A vendéglátás mellett, annak minőségét és a család brandjét felhasználva a kereskedelemben is nagy potenciált lát Róbert. Mindig új termékötletekkel rukkol elő: keres egy házitészta-készítőt, aki megalkotja számukra a tökéletes csusza- és gyufatésztát, dödöllét és fagyasztható pitetészta fejlesztésbe is belevágott. Utóbbi hiánypótló lenne a mai magyar piacon, egyrészt áruházakban is belistáztatható lenne, valamint bőven megfér majd a cheesecake és croissant uralta budapesti kávézók kínálatában is. Tervei között szerepel továbbá egy coffe&pie stílusú mintabolt megnyitása Budán.
Rosenstein Vendéglő
Rosenstein Vendéglő
Szauer Judit - Gasztro PR
A téma szakmai partnere: Szauer Judit
Gasztro PR

Szauer Judit gasztro kommunikációs szakember nevéhez számos hazai gasztrovállalkozás pr stratégiájának kialakítása, márkák felépítése és sikeres rendezvények lebonyolítása fűződik. Korábban közéleti és gasztro területen is dolgozott újságíróként, nyolc évvel ezelőtt pedig elsők között vágott bele a gasztro pr bizniszbe Magyarországon, mondhatni jókor volt jó helyen. A Balatoni Gasztrotérkép megálmodója, a Csajszombat nevű női kreatív platform egyik alapító tagja, 2017 óta a Szegedi Tudámányegyetem kommunikáció szakán tart gyakorlat-orientált képzést mesterszakos hallgatóknak. A Covid helyzet az ő munkáját is nagyban megváltoztatta, az elmúlt hónapokban főként a tartalomgyártásra és a saját közösségi oldalainak az építésére fókuszál.

Olvass bővebben a témáról itt…

BRANDÉPÍTÉS TERMÉKKEL


 

The Bridge Bio Hungary

Vida Krisztián, foodbróker

Vida Krisztián az ISH Food Kft egyik tulajdonosaként közel húsz éve kiemelt szereplője az organikus piacnak. Családi indíttatása és az ebből táplálkozó érdeklődése vezette el 2002-ben a növényi italokhoz, ez a termék azóta is meghatározza munkáját, ebben tudott kiteljesedni, megtalálta benne önmagát. Munkájával megteremtette itthon a növényi ital kategóriát, ma már startupok, termelők, kisebb és nagyobb cégek állnak az ajtaja előtt, hogy segítségével a magyarországi, és több európai ország piacára is bekerülhessenek a termékeik. Saját cégének mindeneséből két évtized alatt nemzetközi foodbrókerré vált.

 

„Hiányérzetből végigkóstolt Európa.”

Vida Krisztián “Kiki” a családjából hozott értékek mentén már egészen fiatalon is kereste itthon az organikus és bio termékeket, de a magyarországi üzletekben nem talált olyan élelmiszereket, amik megfizethető áron megfelelő gazdaságból származnak vagy igazán finomak. Eleinte belföldön kereste azokat az árukat, amivel kereskedni lehet, később végigkóstolta az európai piacokat is, de csupa olyan bioélelmiszert importált (ketchup, kekszek, dehidratált termékek, gyümölcsitalok stb.), amik valójában őt sem győzték meg igazán – és a vásárlóknál sem arattak sikert. Nehezítette az eladást, hogy a kétezres évek elején a biotermékek fogyasztása luxusnak számított, a piacon elérhető néhány biobolt spirituális áthallásokkal sokak számára megfoghatatlan volt. Remek tanulóidőszaknak bizonyult számára az első pár év: a termékek beszerzése, az akkor még meglehetősen bonyolult vámügyintézések, egy leharcolt kiskocsival történő áruszállítás, a folyamatos ingázás a raktár és a budapesti, vidéki üzletek között.

 

„Végpontok és az azokhoz vezető út.”

Egy olaszországi élelmiszerkiállításon, a rengeteg csillogó stand között bújt meg a legszerényebb pult, ahol a The Bridge Bio növényi tejeket kínálták. Krisztián megkóstolta őket, és azonnal tudta, hogy ez az a termék, amit keresett, olyan, aminek jelentős szerepe lehet a 21. század táplálkozási szokásainak változásában. Egy olasz családi vállalkozás által egy kis olasz faluban az ott található forrásvíz felhasználásával készített, száz százalékban organikus alapanyagokat és összetevőket tartalmazó italokban, desszertekben és főzőkrémekben Krisztián azonnal megtalálta azt, amit keresett. Egy új termék kategóriát, amivel Magyarországon szinte elsőként tud betörni a tudatos fogyasztók piacára.

Magyarországon éves szinten ötszáz millió liter tej fogy, egyértelmű volt Kikiék számára, hogy az állati eredetű tej mellett az organikus növényi italokban hatalmas potenciál van. Meggyőződése volt, hogy a piac hamar átalakul, és az általa csaknem elsőként forgalmazott növényi tej fogyasztásának aránya – ami ma már a nulláról 10 százalékra nőtt – pár évtized múlva jelentős részt fog kihasítani a teljes értékesítésből, sőt, egyszer meg is fogja haladni az állati eredetű tej eladását.

 

„Think global – do local.”

Kiki a fenntartható és egészségtudatos termékekben látja a jövőt. Meggyőződése, hogy még a mi életünkben kevesebbet és jobbat fogunk enni. Az ár nagyon meghatározó a magyar piacon, és jelenleg a minőségi élelmiszerek ára meglehetősen drága, mivel kevés gazdálkodás állt rá a környezet- és egészségtudatos termelésre. Fontos lenne a helyben elérhető termékek népszerűségének növelése, jó példa erre, hogy a kizárólag távolról beszerezhető, ezáltal hatalmas ökológiai lábnyommal rendelkező goji mag helyett például az itthon minden sarkon növő csipkebogyót kellene használni. Elérhetővé kell tenni az egészséges és fenntartható alapanyagokból készült termékeket. Magyarországon ez azért kiemelten fontos, mert az átlagkereset messze elmarad a nyugat-európai bérektől, gyenge a hazai vásárlóerő, ellenben olcsó a feldolgozóipar. Ebben Krisztián hatalmas lehetőséget lát, foodbrókerként a tölcsér-metaforát használja: nem egy drága piacról kell egy szűk piacot ellátni, hanem fordítva, a kis piacon termelt kiváló minőségű termékeket kell kivinni a nagy fogyasztókhoz.

 

„Mindenkinek van szuperereje.”

Kiki First vérbeli kereskedő, ahogy ő nevezi magát: foodbróker. A The Bridge Bio organikus növényi italokkal és a kategóriához kapcsolódó egyéb termékekkel érte el első sikereit a magyar piacon. Azóta több magyar fejlesztésű terméket juttatott el multikba és nemzetközi piacokra. Jelenleg a csupán 16 alkalmazottal működő cége 1,6 millárd forintos forgalmat generál úgy, hogy az általa képviselt három termékcsaládban rétegcikkeket értékesít. Jó érzékkel nyúl a dolgokhoz, a privát életét is jelentősen meghatározó kundalini jóga eszmerendszerét igyekszik maximálisan kivetíteni a kereskedelmi tevékenységére is. Tudatosan fektetett sok időt és energiát az önismeret-fejlesztésbe – ez táplálja az egészséges gátlástalanságát is –, ami hozzásegíti, hogy könnyednek tűnő természetességgel tudja bevinni az általa képviselt termékeket a legkülönfélébb, legnagyobb és legbonyolultabb szisztémával működő kereskedelmi láncokba itthon és külföldön egyaránt. Szerinte minden embernek megvan a maga szuperereje, megfelelő önfigyeléssel mindenki megtalálhatja a saját útját, azt, amiben a legtökéletesebbet tudja alkotni. A The Bridge Bio italok itthoni sikere egyértelműen Kiki és a hozzá kapcsolódó ügyvezető társa, Czvitkovics Zsolt tevékenysége miatt alakulhatott ki.

 

„A mindenmentesben van a minden.”

Az indulást követő tíz éven keresztül Magyarországon nem voltak igazi értékesítési csatornák az ilyen jellegű termékekre. A 2010-es években az áttörést az hozta meg, hogy már nem csupán bioboltokba tudta elvinni a termékeket, hanem azokba a konvencionális boltokba is be tudott kerülni, ahol például a tulajdonos nyitott volt erre az irányra. Az egészséges életmód, a tudatos táplálkozás szerepe megnőtt a mindennapokban, Kiki így a kereskedőket is könnyebben meg tudta győzni, hogy árusítsák a The Bridge Bio termékeket, amelyek azon túl hogy bio minőségűek, ár-érték arányban verhetetlenek és egyéb pozitív élettani hatásai vannak (laktóz- és koleszterinmentes). A termék népszerűségének növekedésével a nagy multikhoz, hipermarketekhez és diszkont láncokhoz is be tudta listázni a The Bridge Bio termékeket, ezután csaknem az összes alternatív csatornán probálkoztak – és arattak sikert (benzinkutak, Horeca Gyógyszertárak, üzemi konyhák, közétkeztetés). A hazai kereskedelem mellett tizennégy Kelet-európai országban építette ki a The Bridge Bio értékesítési gerincét, emelett számos nemzetközi hálózat private label konstrukciójában szerepel, aktív beszállítóként, illetve összekötőként. Mára egész Magyarországot behálózó kereskedelmi láncot épített fel Zsolttal karöltve.
A siker oka nemcsak a termék, hanem a magas szintű szolgáltatás is, amit a forgalmazó nyújt a cégeknek, hiszen a multik beszerzőinek kifejezetten fontos, hogy legyen egy jó partner, aki időben és pontosan teljesít, és azonnal reagál a felmerülő problémákra.

 

„Az én termékeim szexik.”

A The Bridge Bio ma már egy könnyen eladható termék, neve van a piacon. Ez nem volt mindig így. A Kiki által forgalmazott italok és növényi készítmények ismertségéért keményen meg kellett küzdeni. Az éles versenyben az árak alacsonyan tartása és a különböző megjelenlések alapozták meg a termék beágyazottságát. A konkurens nagy multinacionális vállalatok marketingre költött költségvetéséhez képest kifejezhetetlenül alacsony büdzséből nagy médiumokban való hirdetéseket nem tudott megfizetni, így inkább a humor, a lendület és a gerilla-marketing módszerek irányába indult el hódító útjára. Népszerűbb megjelenéseik: a Yoga is the Bridge ingyenes rendezvény volt a lezárt Szabadság-hídon, ahol több mint hétszázan jógáztak együtt, a Téka sztorik II. független magyar vígjáték szponzorizációja, vagy az AdVANtures lakóautó-kampányuk. A The Bridge Bio az elindulása utáni nyolcadik évben kezdett prosperálni. A szuper marketing semmit nem érne, ha nem lenne kiváló minőségű, minden tekintetben fantasztikus a termék. Ma már kijelenthető, hogy aki ma Bridge-et iszik, az nem iszik már más növényi tejet.

 

„A magyarok jól és jót akarnak fogyasztani.”

Kiki szerint egyre több a jó magyar termékgyártó, de a tulajdonosoknak sokszor ismeretlen terület a network, az értékesítés, a bejutás a kívánt boltokba. Kiki és cége alternatívát kínálnak ezeknek a vállalkozóknak, és a tapasztalatok is bizonyítják, hogy ami átmegy a cégük rendszerén, az minőségi és sikerre vihető.
A hazai piacról azt tartja, hogy jelentős igény van itthon a minőségi táplálkozásra és a tudatos fogyasztásra, de a társadalom bizonyos rétegeinek anyagi erőforrásai ezt nem minden esetben teszik lehetővé; annak ellenére, hogy véleménye szerint a bionak, a fenntarthatónak nem szabadna nagyságrendekkel drágábbnak lennie mint a nem bionak.

 

„A vegán tíz éve még nulla volt.”

A vegán és a mentes termékek hulláma Amerikából Nyugat-Európán keresztül érkezett Magyarországra; Kiki szörfös hasonlattal tudja leginkább érzékeltetni: a hullám már fodrozza a vizet, de a legnagyobb menet még hátravan, ezek az élelmiszerek még nagyot fognak menni. A The Bridge Bio, valamint a másik két legfontosabb forgalmazott termékük (Majomkenyér, Hestlers) tökéletesen illik abba trendbe, amit korábban Krisztián megjósolt. A vegán, a mentes, a bio étrend trendi lett, a laktózérzékenység egyre több embert érint, többen választják az egészségtudatos megoldásokat, és ezzel együtt az általa forgalmazott termékeket is.
Kijelenthető, hogy Kiki tevékenysége is kellett ahhoz, hogy a növényi ital ma már megkerülhetetlen, minden valamirevaló kávézóban, étteremben, boltban megtalálható. Krisztián számára a következő kihívás, hogy tudatosítsa a vásárlóiban és az üzleti partnerekben, kávézó-tulajdonosokban, hogy nem elég a növényi ital fogyasztása, abból is a legjobbat kell használni. Az edukáció érdekében rengeteg aktivitást szervez a cégével: jógaórák, rooftop események, lakóautós promóciók futnak a nevük alatt. Krisztián szerint az élmény az egyik legfontosabb olyan érték az életben, ami valóban az ember lényévé válik. Ha egy áru olcsó és jó minőségű az szuper, de attól válik igazán elkötelezetté valaki egy termék kapcsán, ha élményt is társíthat hozzá.

 


Rosenstein Vendéglő

Rosenstein Róbert, tulajdonos

A Rosenstein név több évtizedes brand a magyar gasztronómia világában. Bármilyen új dologba kezd a tulajdonos a jól csengő név alatt, az nagy biztonsággal sikeres lesz. A vendéglátós dinasztia legfiatalabb tagja, Rosenstein Róbert számára fontos az innováció, így felmérve a piaci környezetet megvalósította régi álmát, és a termékértékesítés irányába is nyitott a családi céggel. Étterem, kifőzde, cukrászat, farm, drive-in pop-up street food, termékértékesítés: a Rosenstein família sosem volt rest, ha újításról volt szó, vagy válaszokat kellett adni váratlan helyzetekre. Minőség, tradíció és a vendégeik, vásárlóik töretlen bizalma a tevékenységük és egyben a sikerük alapja.

 

„Egy sziget vagyunk a magyar palettán, kicsit mindig újjászületünk.”

Rosenstein Tibor több budapesti legendás vendéglőben dolgozott, majd közel 30 évvel ezelőtt a Keleti pályaudvar mögötti kis utcában átvett egy kürtőskalács-készítő műhelyt. A sarki kis boltban nyitotta meg azt a kifőzdét, ami köszönhetően a szorgalomnak, legendás vendégszeretetnek és a kimagasló minőségű vendéglátásnak a mai gasztro birodalom bázisa lett. A Mosonyi utcai üzletet befogadó házban egyre több helyiséget és lakást vásárolt meg a vendéglő, ezzel együtt tevékenységük is organikusan fejlődött a két és fél évtized alatt. Igazi családi vállalkozásról és munkamegosztásról van szó, Tibor intézi a vendéglő ügyeit és a beszerzést, személyével garantálja és felügyeli az étterem minőségét. Fia, Róbert a konyhán és a vendégtérben dolgozik, valamint az ő nevéhez fűződik a folyamatos megújulás, az új ötletek, fejlesztések menedzselése az elmúlt időszakban. Róbert felesége, Tímea a cukrászda szíve-lelke, és remélhetőleg az unokák is részt vesznek majd a munkában.

 

„A gyakorlóhónapok során kiderül, hogy valaki velünk marad-e örökre.”

A Rosenstein család részéről mindig van valaki a vendéglőben. Huszonhat munkatársukat a tágabban értelmezett család tagainak tekintik. Úgy tartják, hogy aki két gyakorló hónapnál tovább marad, akkor velük is fog maradni. Rosensteinék szerint ez a munkahely több mint egy étterem, egyfajta szociális hálóként tekintenek rá. Odafigyelnek a munkatársak és a saját családi életükre, elegendő időt hagynak a regenerálódásra, feltöltődésre. Minden vasárnap, illetve nyáron három teljes hétre leállnak, az alkalmazottakat fizetett szabadságra küldik. A bizalom és egymás tisztelete valódi csapattá kovácsolja a munkatársakat. A járványhelyzet okozta korlátozások során sem bocsátottak el senkit, vigyáztak a családi, baráti összetartozás fenntartására.

 

„Nem akartam, hogy gyárrá váljunk.”

Róbert tanulmányai után neves hazai és külföldi éttermek konyhájában fejlesztette magát, mielőtt 1996-ban beállt apja mellé az étterembe. A Rosenstein egyik erősségének gondolja a családi vendéglő fogalmát, amiből egyre kevesebb található Magyarországon. A családi az ő esetükben dupla tartalommal bír: nem csupán a rokonsági viszonyt szimbolizálja, hanem azt is magában hordozza, hogy a klasszikusabb, tradicionálisnak tekinthető fogások mellet a fiatalabb generáció igényeit is kiszolgáló ételek is megtalálhatóak az étlapon. A nagyszülőktől kezdve a gyerekeken át a különleges étkezési igényekkel rendelkező szülők is tudnak miből válogatni. Ehhez a fundamentumhoz társult Róbert azon felismerése, hogy úgy tudja megtartani a Rosenstein szerethetőségét, ha vigyáz a magyar közönségére. Könnyű út lett volna, ha együttműködve szállodákkal, turisztikai cégekkel csak külföldiekkel tölti meg az éttermet, de ebben nem látta a vendéglőjük személyességét hosszú távon biztosíthatónak. Nem akart ételgyárrá válni. Sokkal nagyobb kihívást és motivációt lát a magyar vendégek kiszolgálásában, abban, hogy folyamatosan figyelve az igényeket, megfelelő válaszokat és szolgáltatásokat tudjanak nyújtani.

 

„Beigazolódott a magyar vendégek megtartásának fontossága.”

Róbert nyitott, kedves és érdeklődő személyiség, így mind a külföldi munkái, utazásai során szerzett ismeretségei, mind a belföldi kapcsolati tőkéje rendkívül széleskörű. Mások is számíthatnak az ő meglátásaira, és ő is szívesen fogadja a külső véleményeket. Olasz barátai például még bőven a magyarországi pandémia kezdete előtt beszéltek a kinti helyzetről, így a járvány miatti hirtelen bevezetett korlátozások megjelenésekor már nem volt felkészületlen. Elsősorban a logisztikát készítette elő, munkatársaival a kiszállítás és a helyszíni elvitel hátterét teremtették meg, ami addig számukra nem volt élő gyakorlat, a kommunikáció kidolgozása később követte ezt. Amikor ténylegessé vált a zárás, munkatársai végigtelefonálták azokat a vendégeiket, akik korábban a karácsonyi időszakban évről-évre több tízezer adag ételt rendeltek. Mindenkitől megkérdezték, hogy akarnak-e rendelni, amíg a zárás tart. Ebben a helyzetben mutatkozott meg igazán, hogy milyen jó döntés volt a magyar törzsközönségre építeni a vállalkozásukat.

 

„Apu, mint egy terminátor, folyamatosan pörög.”

Az étterem kommunikációját, és a folyamatos megújulás stratégiáját Róbert irányítja. Kis lépésekben haladtak előre, a vendéglő konyhájának kapacitását bővítve meg tudott nyitni a kifőzde, majd Tímea sütemények iránti rajongása és családi tudás ötvözetéből megszülethetett a cukrászat. A beszállítók bővítését nem nagyipari méretű cégekkel oldották meg, hanem kerestek egy gazdát, aki bértenyésztéssel és állattartással lényegében saját húst biztosít a konyhának. A fejlesztés soha nem áll le. Róbert is olyan, mint az édesapja, akiről így nyilatkozott: “Apu, mint egy terminátor, folyamatosan pörög. Néha csupán ki kell cserélni egy-egy alkatrészt (porckorong satöbbi) rajta.”. Ennek tükrében nem lehet csodálkozni, hogy a járvány őszi időszakában, amikor éttermek, vendéglátóhelyek zárnak be, a Rosenstein a meglévő termékértékesítését jelentősen kibővítve webshopot indít, egyidejűleg pop-up jelleggel drive-in street food napokat tart, és további ötletekkel rukkol elő hónapról-hónapra.

 

„A fatert mindhova rányomom – mint a KFC az alapító bácsi arcát.”

A Rosensein brand a sajátmárkás termékekkel teljesedett ki. A régebben megjelent szakácskönyv, az étteremben is gyakran kínált pálinka sikere ösztönözte Róbertet, hogy ezeket a vendégek számára árusítsák is. Ezen gondolat mentén egyre több olyan terméket fogalmazott meg, ami kikerülhet a polcokra. Szörp, lekvár, paprikakrém, kávé sör és nemrég olasz tészták követték az előbbieket a Rosenstein-éléskamrában. Olaszországban található sok olyan vendéglátó, ahol a saját kézműves termékek egészítik ki a hely alapszolgáltatását, ennek mintájára jelentek meg a termékek a Rosenstein egyik központi részén.
Róbert eleinte nem gondolkodott abban, hogy a termékeket más üzletek is árusítsák, a pálinka kivételével, amit disztribútoron keresztül juttatott el cseh, szlovák és angliai éttermekbe, boltokba, minden termékük csak a Rosensten vendéglőben volt elérhető.

 

„Világ Rosensteinjei, itt vásároljatok!”

A kiugró kereslet és a tavaszi zárás együttese viszont megérlelte a gondolatot, hogy Róbert egy webshopot indítson, ahol a már meglévő termékek mellett később az újabb fejlesztésű élelmiszereket, iparcikkeket is elérhetővé tudja tenni ország-világ számára. Kommunikációs humorára jellemző, ahogy a földkerekség összes Rosensteinjét felkereste, hogy felhívja figyelmüket arra, hogy náluk megtalálhatóak a családi névvel ellátott bevásárló táska, olivaolaj, delikát termékek kiváló minőségben, érdemes lehet számukra a karácsonyt ilyen meglepetésekkel felturbózni. A webshop beindítása nyomán Róbert esélyt lát arra, hogy a Rosenstein külföldön is megvesse a lábát. Megtörtnek érzi a hazai burkot; ami bizonyos szempontból lehetőséget is rejt magában az Európa felé való nyitáshoz, másfelől a megnyílt rés egy menekülő útvonalnak is értelmezhető számára, ami egy esetleges negatív társadalmi folyamat beindulása esetén módot ad az évtizedek alatt felhalmozott rosenstein-tudás külföldön való továbbvitelére.

 

„Rosenstein to go – de miben?”

A Rosensteinben korábban is létezett elviteles műfaj, javarészt a karácsonyi időszakban volt hangsúlyos. A COVID-járvány során azonban jelentősen fejleszteniük kellett a logisztika mellett a csomagolástechnikán is. A fenntarthatóság elve mentén keresett Róbert olyan beszállítót, ami egyrészt megjelenésében is tudja képviselni a rosenstein-minőséget, de a környezetvédelmi szempontoknak is minél jobban megfelel. Jelenleg műanyagba tálalnak, de ezt mihamarabb szeretnék fenntarthatóbb csomagolásra cserélni. Keresik azokat a megoldásokat, amik ezen szempontoknak a leginkább megfelelnek, de nem kerülnek olyan sokba, hogy azt az értékesítés során rá kelljen számítani az alapszolgáltatás, az ételek árára.

 

„A webshop lehetősége még inkább beindította a fantáziámat.”

A vendéglátás mellett, annak minőségét és a család brandjét felhasználva a kereskedelemben is nagy potenciált lát Róbert. Nem csupán hobbi ez a részéről. A webshoppal és a termékértékesítéssel járó többlet feladatokat már nem lehetett a meglévő alkalmazottakra terhelni, ezért az üzletág menedzselésére négy munkatársat vett fel. Folyamatosan új termékötletekkel rukkol elő: keres egy házitészta-készítőt, aki megalkotja számukra a tökéletes csusza- és gyufatésztát, dödöllét és fagyasztható pitetészta fejlesztésbe is belevágott. Utóbbi – megítélése szerint – hiánypótló lenne a mai magyar piacon, egyrészt áruházakban is belistáztatható lenne, valamint könnyen tudna kávézókat, kisebb-nagyobb vendéglátóhelyeket is ellátni friss pitével. Ez a desszert szerinte bőven megfér a cheesecake és croissant uralta budapesti kávézók kínálatában, valamint remek alternatíva lenne a home office csomagok sütemény-bekészítésére. Tervei között szerepel továbbá egy coffe&pie stílusú mintabolt megnyitása Budán.

Bezárás

Nézd meg további témáinkat